Menu
Blog
PL | EUR
0 0
    Udostępnij wpis:

    Czapka kucharska

    Prawdziwy mistrz kuchni potrzebuje czapki kucharskiej. Jak ją uszyć, pokażę Ci w tym tutorialu.

    Do uszycia czapki potrzebujesz:
    * zestawu DIY zakupionego w sklepie Dresowka.pl
    * maszyny do szycia
    * mazaka samoznikajacego
    * nożyczek

    Czapka jest zapinana na rzep, więc będzie pasować na głowę każdego dziecka.

    Czapka jest uszyta ściegiem prostym o długości 2,5 mm. Igłę miałam ustawioną na środkowej pozycji- jedynie przy drugim szyciu lamówki igła była przesunięta w prawo.

    Szycie czapki zaczynamy od podklejenia materiału flizeliną, która znajduje się w zestawie. Następnie wycinamy poszczególne elementy zgodnie z instrukcją zawartą w zestawie.

    Najpierw wycinamy paski.

    Górę od czapki (rondel) możemy narysować a następnie wyciąć na dwa sposoby:
    A. 4 razy odrysowujemy ćwiartkę narysowaną w instrukcji na materiale, a następnie wycinamy.
    B. Składamy materiał na 4 części i odrysowujemy, następnie bez rozkładania materiału wycinamy odrysowany kształt.

    czapka_kucharska

    Rozkładamy koło i rysujemy łezkę długości 8 cm, a następnie ją wycinamy.

    czapka_kucharska

    Brzegi wyciętego kształtu obszywamy lamówką.

    czapka_kucharska

    Nasz okrąg przeszywamy dookoła ściegiem prostym o długości 4 mm odległości około 1 cm od brzegu. Następnie, pociągając za jedną z nitek, marszczymy materiał.

    czapka_kucharska

    Wycinamy z materiału prostokąty i układamy prawą stroną do prawej i zszywamy dwa krótsze boki.

    czapka_kucharska

    Teraz umieszczamy między nimi przymarszczony rondel czapki, przypinamy szpilkami, a następnie przeszywamy.

    czapka_kucharska

    Drugą, nie zszytą krawędź spinamy szpilkami i zszywamy, zostawiając mały otwór przez który wywiniemy czapkę na prawą stronę. Po wywinięciu czapki otwór zszywamy ręcznie ściegiem krytym.

    czapka_kucharska

    Pora na rzep. Ucinamy dwa kawałki o długości 10 cm z rzepu gładkiego oraz jeden kawałek o długości 10 cm z rzepu ostrego. Mając czapkę na prawej stronie do rozcięcia po jego lewej stronie, na zewnątrz, przyszywamy pionowo jedna ostra część rzepa. Dwie gładkie części przyszywamy poziomo do wewnętrznej prawej, strony rozcięcia czapki przy krawędzi tam gdzie jest marszczenie i przy dolnej krawędzi czapki.

    czapka_kucharska

    Czapka jest już gotowa, sprawdźcie tylko, czy nitki marszczenia czapki nie wystają brzydko. jeśli tak jest, wystarczy wyciągnąć je wspomagając się igłą lub szpilką.

    czapka_kucharska

    Nie zapomnij ocenić wpisu!
    Wybierz ilość gwiazdek:
    Poprzedni Następny

    Komentarze (0)

    Aby dodać komentarz, musisz być zalogowanym klientem sklepu.

    kliknij tu aby się zalogować